Copyright © SUKA KITAR SEMULA
Design by Dzignine

SELAMAT DATANG MOGA BERMANFAAT

15 January 2011

Skim Galak Kitar Semula - Petikan Akhbar


2010/10/05

PETALING JAYA: Kerajaan akan memperkenalkan Skim Pengembalian Deposit (DRS) sebagai insentif untuk menyedarkan masyarakat mengenai kepentingan alam sekitar.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung, berkata skim itu mungkin dilaksanakan satu atau dua tahun akan datang, iaitu selepas pelaksanaan sepenuhnya Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007, tahun depan.
Beliau berkata, skim itu adalah sebahagian daripada insentif 3R (mengurangkan, mengguna semula dan mengitar semula).
“Buat masa ini kita tidak mewajibkan pelaksanaan skim itu tetapi amat mengalu-alukan penyertaan pihak tertentu dalam usaha memupuk kesedaran masyarakat mengenai alam sekitar," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat kedua Forum Serantau Asia Mengenai 3R di sini, semalam.

Di bawah rancangan DRS, pengguna tidak perlu membayar deposit tetapi sebaliknya hanya memulangkan bekas produk yang digunakan kepada pengusaha atau pengeluar produk itu.

“Sebagai contoh jika pengguna membeli satu barangan botol krim X dan memulangkan semula selepas habis digunakan, mereka akan mendapat sedikit deposit serta boleh mendapatkan krim baru.

“Pihak konsumer tidak perlu membayar wang deposit dan mendapat kembali sedikit jumlah wang untuk botol kosong berkenaan,” katanya.

0 Komen Anda:

© 2011 ALL RIGHT RESERVED BY AKU NAPIE FOR GRAPHIC DESIGN AND PRODUCT DESIGN INCLUDED MASCOT. ALL PHOTO AND INFORMATION BELONG TO THIS BLOG BUT SOME OF THE PHOTO AND INFOMARTION WAS USING WITHOUT PERMISSION OF THEIR OWNER BUT WE RESPECT THEM. THANKS YOU FOR VISITING AND GIVE COMMENT.

Klik Tanda Suka :)